dijous, 10 d’abril de 2014

OFICIS - APICULTOR·         En Jordi Coma és Apicultor, cuida les abelles, recull la mel i el pol·len, ho posa en pots i ho ven. És amic dels pares d’en Pau Roch de P5 i ex alumne dels Salesians i ha vingut a explicar-nos com són i viuen les abelles i en que consisteix la seva feina.
Les abelles són insectes, tenen dues antenes, cinc ulls, una llengua llarga com una trompa, sis potes i quatre ales.  Hi ha tres tipus d’abelles en un rusc, una reina que és més gran que les altres i la seva feina és posar  ous, uns quants mascles i moltes obreres, que són les que treballen buscant menjar per alimentar-se tots.
Les abelles agafen el menjar de les flors (xuclen el nèctar amb la seva trompa), recullen les boletes de pol·len, que són uns granets dolços, amb les potes i les guarden en unes bossetes que tenen a les seves potes. Van volant cap a la seva caseta i com que són molt ordenades i previsores, endrecen la mel i el pol·len en uns armariets (fets amb cera) per menjar-s’ho quan tinguin gana (a l’hivern no hi ha flors i les abelles han de tenir reserves de menjar). Treballen sempre en grup i en una mateixa caseta n’hi viuen moltes.
L’Apicultor ha d’anar vestit d’una manera especial, ja que les abelles, per defensar-se, piquen. Han d’anar ben tapats procurant no deixar cap forat per on puguin entrar i picar. Al damunt de la roba es posen un vestit que té un barret amb una reixa per poder-s’hi veure, amb mànigues que acaben en goma, pantalons acabats també en goma, guants gruixuts i llargs i botes.
Quan van al rusc a recollir la mel ho han de fer amb molta tranquil·litat, amb molta cura i en silenci, sense molestar ni espantar les abelles per evitar les picades; empipar-les és molt perillós!! perquè podrien sortir totes i picar-te. Els apicultors tenen un estri que fa fum i així atordeixen una mica les abelles per poder recollir la mel i el pol·len. La mel i el pol·len són productes naturals molt bons per la salut!!!Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada