dijous, 10 d’abril del 2014

OFICIS - RESIDÈNCIA D'AVIS



·         En Marcel, pare de l’Adrià de P4, la Montse, mare d’en Marc i en Jordi de P4, la Sandra, mare de la Clàudia de P5 i la Núria mare de la Laia i tieta de la Xènia de P4 i l’Èric de P5, treballen en diferents Residències d’Avis i/o Centres de Dia.
En Marcel és director i la seva feina és d’organització (fa molts papers) i controla el funcionament general de la residència. La Montse és infermera, i la Sandra i la Núria són terapeutes ocupacionals.
Ens han explicat que una residència és una casa molt gran on hi viuen avis que no poden viure a casa seva tot sols. Hi ha moltes habitacions i lavabos, una cuina i menjador grans i diferents sales per anar a jugar o a fer diferents activitats.
Hi treballa molta gent fent feines diferents: cuineres, senyores de la neteja, monitores, terapeutes, fisioterapeutes, metges, infermeres, recepcionistes, personal de manteniment.....
Alguns es dediquen a mantenir l’edifici arreglat i net, a fer el menjar... i uns altres a cuidar als avis procurant que estiguin el millor possible.
Quan ens fem molt grans, o sigui, vellets, el nostre cos es va gastant: les orelles no senten tant bé, els ulls no hi veuen tant, els ossos de tot el cos fan mal, fem les coses més a poc a poc i amb més dificultat, ens costa ajupir-nos, perdem la memòria.... per això les Terapeutes fan fer als avis diferents activitats per mantenir-los actius i ajudar-los en el seu dia a dia. Els ensenyen a fer servir aparells que els ajudin a fer coses que els costa de fer: bastó, caminadors, cadires de rodes, esponges, calçadors, pinces, raspalls.... amb mànec llarg, culleres i forquilles amb mànec gruixut per poder-los agafar millor, ordinadors amb el teclat més gran i de diferents colors.....
També els hi fan diferents activitats: gimnàstica, jocs de taula, balls, cançons, manualitats, cuidar l’hort, grafismes....i celebren les festes igual que fem a l’escola.
Les Infermeres i els Metges visiten i curen els avis malats. Van vestits de color blanc i fan servir uns guants especials (com a mesures d’higiene).
Fan servir: termòmetre (per mesurar la febre), fonendoscopi (per escoltar els pulmons i el cor), depressors (palets per mirar la gola), un aparell per mirar la pressió.... Els hi recepten: xarops, pastilles, pomades, gotes pels ulls i les orelles, inhaladors, injeccions....
A vegades els avis cauen i es donen cops o es fan ferides i la infermera els cura posant-los gel, tiretes, netejant la ferida amb suero i posant iode. Si el mal es més gran, els porten a l’hospital.
Ens han dit que els avis es posen molt content quan els van a visitar nens i nenes, potser un dia els anirem a veure.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada